måndag 22 juli 2019

Kampen för förändring kan kosta mycket

Recension av Battle of the sexes

Har Battle of the sexes gått dig helt förbi som för mig? Det är inte så konstig med tanke på att den kom samma år som Borg och hamnade därmed i dess skugga. Kanske tyckte marknadsförarna att det räckte med en tennisfilm 2017.


Battle of the sexes är regisserad av Jonathan Dayton och Valerie Faris. Radarparet har främst regisserat musikvideos, men de har några filmer på sitt cv, bland annat Little miss sunshine och Ruby Sparks. Simon Beaufoy har skrivit manuset till kvällens blogginlägg.

Billie Jean King är rankad världsetta och känner konkurrenternas andedräkt i nacken. Kan de slå ner henne från tennistronen? Att försvara titlar är inte hennes enda problem. Männen får upp till sju gånger så mycket i prispengar. Ilskan kokar i tjejerna och de startar en egen tenniskupp där alla får lika mycket i prispengar. Deras krav och frihet stöter på patrull och förbundet är allt annat än nöjda med deras rebelliska takter. Argast av dem alla är sexistiska före detta tennisproffset Bobby Riggs. Han är kränkt över kvinnornas frispråkighet och vill visa dem att de kan inte konkurrera med männen hur duktiga de än är. En legendarisk tennismatch mellan Billie Jean och Bobby blir avgörande i tjejernas kamp om samma villkor som männen. Vem har flest serveess i sin ficka?

Battle of the sexes är baserad på sanna händelser med Billie Jean King i spetsen i kampen om jämlikhet och respekt. Hon tillsammans med andra kvinnliga tennisstjärnorna krävde att få lika mycket betalt som männen. De ville visa att de förtjänade samma respekt och var lika stora stjärnor. Filmen är väl dramatiserad och hantverket är snyggt. När Dayton och Faris väl tar sig an en film gör det de med bravur. Filmen i sig själv är som en spännande match som pendlar fram och tillbaka och där allt avgörs i sista set med ett tvättäkta serveess.

Emma Stone är som klippt och skuren för rollen. Hennes naturliga nördighet och blyghet passar i rollen som Billie Jean King. Det känns som att de är en och samma person. Det hör inte till vanligheten att jag ser Steve Carell i en roll som en skitstövel. Han tar sig ofta an småmysiga roller där han är rolig. I Battle of the sexes är han ett rövhål av förnämaste klass. Det är imponerande hur han tar sig an rollen. Carell visar på en mångsidighet som jag inte trodde att han hade.

Frågeställningen kring lika lön för lika arbete inom sporten är lika aktuell idag som på 70-talet, vilket gör filmen aktuell. För många är Billie Jean King en bortglömd eller okänd stjärna. För mig var den här filmen intressantare än Borg. Varför? Därför att jag visste allt om Borg som filmen visade, däremot visste jag ingenting om Billie Jean King. Hon är en pionjär på flera sätt och hon förtjänar en stund till i rampljuset.

Jag rekommenderar Battle of the sexes till dig som är intresserad av att se en film om en av tennisvärlden mest inspirerande kvinnor eller om du gillar sporthistoria. Game - set - match! Trevlig kväll!

Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar