fredag 22 maj 2020

En odödlig klassiker


Recension av Dracula


Bookface friday! Ikväll ska jag blogga om en klassiker. I kurslitteraturen, på den gotiska kurs som jag läste i höstas, ingick att läsa Bram Stokers Dracula. Boken gjorde entré på marknaden redan 1897 och har sedan dess tryckts i flera utgåvor. Jag har läst 2008 års upplaga.


Boktips. En blodig klassiker. 
Jonathan Harker ger sig ut på uppdrag. Han reser genom Europa för att ta sig till greve Dracla. När Harker väl är på plats inser han att greve Dracula är minst sagt en mystisk man med udda vanor. Han smyger ljudlöst upp på folk och han äter inte. Jonathan försvinner och Mina hans fru blir genast orolig. När Dracula dyker upp i staden och vill sätta tänderna i Mina ger sig Van Helsing in i leken. Han vägrar att låta Mina dö. Vem vinner detta ödesdigra jakt?

Bram Stoker har skrivit in sig i litteraturhistorien med sitt odödliga mästerverk. Själv är jag inte lika imponerad som resten av världen. Jag tycker att det är en helt ok berättelse om ett monster. Det är inte en bok som jag kommer att läsa om och tyvärr levde den inte upp till mina förväntningar. Jag har hört många säga att detta är bland de bästa monsterböckerna de har läst, men jag fann den rätt tråkig. Det är en helt ok grundhistoria, men det tar alldeles för lång tid innan boken slutar. 

Att den är skriven i en form som dagboksanteckningar gör den intressantare än en vanligt berättelse. Det märks att berättelsen om Dracula har 123 år på nacken. Boken har en förlegad kvinnosyn, språk och boken känns daterad. Det går att ha överseende med att den känns daterad, eftersom den är så pass gamla.

Jag har svårt att hålla koncentrationen vid liv på grund av att den är segt skriven. Det finns inget driv på det viset som jag är van vid. Handlingen går alldeles för långsamt fram för min smak, men jag förstår varför den har blivit en klassiker. Det är en bok som var en pionjär för sin tid. Den skrevs i en tid när gotiken var den största genren. Läsarna suktade efter monster och kritik mot samhället. Ur den synpunkten är de gotiska verken fortfarande aktuella. Idag har vi dystopier som brukar kritisera samhället på ett eller annat sätt. Vi har inte gotiska berättelser idag på samma sätt som förut, men de kanske bara har ändrat karaktär?

Dracula är en bok för dig som vill läsa en vampyrbok som blivit en förlaga till alla andra vampyrböcker. Det är en odödlig klassiker som suger tag i sin läsare och släpper taget när den är slut. Passa dig, du kanske får blodad tand. Trevlig helg!

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar