onsdag 16 december 2020

I Kärlek & anarki finns inga regler

Recension av Kärlek & anarki

Kärlek & anarki är en serie som fått fina recensioner. Min nyfikenhet var tvungen att stillas. Med en kopp te och ett par kakor gosade jag ner mig i soffan. För att ge mig in i en värld full av humor och uppror. Den svenska tv-serien Kärlek & anarki är skapad av Lisa Langseth. Hon har tillsammans med Alex Haridi skrivit manuset. 

Tv-serietips. Ida Engvoll briljerar i rollen som Sofie. En serie för alla som vill skratta
och ta steget in i kulturvärlden.


Konsulten Sofie, Ida Engvoll, trodde att hon tagit sig an ett enkelt jobb med att hjälpa ett litet bokförlag göra resan in i den digitala världen. Hon hade fel. Jobbet visar sig innehålla en mängd utmaningar i varierande storlekar. Berget av papper som möter henne är mer en alpkedja. Ett övermäktigt jobb som sätter käppar i hjulet för hennes resterande jobbplanering för året. 


Sofie jonglerar karriär och familjeliv. Ett liv där fasaden är viktigast. Det är viktigare med ett bra foto på Instagram med många likes än att vara lycklig. Hon är begravd i jobb, konstant stressad och jagar febrilt efter egentid. Hon är trött. Den unge it-teknikern Max får hållhake på henne och kräver att de äter lunch tillsammans. En underlig vänskap föds ur det påtvingande mötet. De utmanar varandra och utförs inte utmaningen går denne miste om priset. Hur djärv får en utmaning vara? 


Kärlek & anarki driver med kultursektorn på olika sätt, men serien gör det med glimten i ögat. Den är som en korsning av serien Younger och filmen Nerve. Det var många scener som fick mig att skratta högt. Det är svårt att välja ut några, men ett par av dem är helt klart badhusscenen, när Max upprör sin mamma samt Sofie som inte kan sluta gå baklänges. Karaktärerna Sofie och Max är varandras motpoler, men ändå inte. Dynamiken mellan alla karaktärerna är seriens stora grundpelare.  


Lisa Langseth och Alex Haridi har verkligen jobbat med manuset. Hela serien känns genomarbetad och alla karaktärerna passar väl in i historien. Reine Brynolfsson spelar Fredrich som är en vresig, lite trångsynt man som vägrar att ta sig an den digitala världen eller alla andra nymodigheter för den delen. Reine Brynolfsson gör sin roll bra och naturligt. Jag kan inte tänka mig någon annan än han i rollen som Fredrich. Han är tragikomisk, cynisk och blir nästan som en nidbild av den typiska finkulturmannen. Gång på gång hamnar han i mindre konflikter med den nymodiga tjejen Denise, spelad av Gizem Erdogan, som använder sig av hen och ser sociala medier som bokförlagets kanaler ut i bruset. Hon vill förändra bokförlaget samt branschens syn på dem. Denise vill tvätta bort den mossiga imagen från företaget och gör allt för att vinna mark. 


Dessutom är det extra roligt med alla dessa vändor kring hur det ska pratas för att vara politiskt korrekt samtidigt som dessa utmaningar figurerar i bakgrunden. Kärlek & anarki är som en sötsalt blandning som har något för alla. 


Kärlek & anarki är en sträcktittarserie. Jag kunde inte släppa den. Det blev visserligen några naturliga pauser med toabesök, värma mat samt te och norpa åt sig en kaka eller två. Utöver det satt jag som bänkad i soffan. Serien fångade mig från första bildruta och sedan var det kört. Kärlek & anarki ligger rätt i tiden. Det är mörkt ute och en dyster tid som vi lever i. Vad kan passa bättre än en komediserie som piggar upp och bjuder på många skratt? Trevlig kväll!  


Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar