söndag 24 januari 2021

Vem gillar inte hemmagjort godis?

Efter att jag lyssnat klart på julboken Två hjärtans karameller satte godissuget in, vill du veta vad jag tyckte om boken får du läsa morgondagens blogginlägg. Jag och min vapendragare gav oss på projektet att göra rischoklad. Jag har aldrig tidigare gjort julgodis, men det stoppade inte oss. Vi gav oss i kast med att göra rischoklad. Det var betydligt enklare än vad du kan tro. Det jobbigaste i hela processen är att vänta på att chokladen skulle stelna och bli hård. Jag och Masen ville provsmaka med en gång, men vi fick hålla oss. Tiden har aldrig gått så sakta…. 

Godis. Hemmagjort godis är ganska lätt att göra. Varför inte prova på att göra 
ett klassiskt julgodis som rischoklad. Det kan du äta när som helst. 

Det var verkligen värt väntan för gott blev det. Vi gjorde två olika satser, en med lite mörkare choklad samt en med ljusare. Det är en smaksak, vilken du föredrar. Jag ansåg att den mörkare blev godare för att den fick en fylligare smak. Eftersom att det var lätt att göra kommer vi antagligen att göra rischoklad flera gånger om året. Vill du se hur vi gjorde kan du spana in vår video här. Glöm inte att gilla videon samt prenumerera på vår kanal. 

Det här är vårt recept:

4 dl puffat ris

200 gram bakchoklad, valfritt vilken styrka du vill ha på kakaon. Vi använde oss av både 55% samt 37%.

50 g smör


Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad. Tänk på att chokladen ska smälta och inte koka. 

Tillsätt smöret som du också smälter ner. 

Rör om under hela smältningproceduren.

Ta bort skålen från vattenbadet och rör ner det puffade riset. 

Lägg sedan smeten i antingen små bakformar eller i en form som är täckt av bakplåtspapper.  Ställ in formen eller formarna i kylen och låt de stelna.

Skär sedan upp rischokladen i lika stora bitar och njut. Tänk på att förvara godiset i kylen för att den har en tendens till att smälta i rumstemperatur.


Smaklig spis!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar