onsdag 25 november 2020

Du kan bli vad du vill bara du tror på det

Recension av First flight

Kvällens blogginlägg handlar om kortfilmen First flight från i år. Den är regisserad och skriven av Luis Boström. Filmen har blivit antagen till flera filmfestivaler, något som hittills har resulterat i ett pris. Filmen belönades vid årets Play kortfilmsfestival. Play är en kortfilmsfestival som går av stapeln i Halmstad och filmare från Halland får vara med.

Filmtips. En film för dig som älskar superhjältehistorier.
Foto: Luis Boström. 
Det är sommar. I en trädgård sitter en flicka och hennes pappa. De läser serietidningar och pratar om framtiden, superkrafter och dottern undrar om hon kommer att få några. Pappan berättar en historia om hennes farbror som trodde att han kunde flyga, men det visade sig att det kunde han inte. Pappan å andra sidan menar att dottern redan har superkrafter...

First flight är en varm film med ett fint budskap. Pappan (Luis Boström) peppar sin dotter (Liselle Widon) att hon kan bli vad som helst bara hon tror på det. Dessutom framhäver han hennes personlighet som hennes superkraft. En detalj som jag gillar extra mycket med filmen är att tjejen rockar sockorna, det vill säga har olika strumpor på sig. Ännu ett underliggande budskap som finns där och som inte behöver någon närmare förklaring. De flesta av oss vet vad olika strumpor signalerar. Luis Boström lägger även betoning i vem dottern få bli kär i. I hans ögon spelar det ingen roll om hon bli kär i flickor eller pojkar. Ännu ett budskap om att alla är lika mycket värda och att kärlek är kärlek oavsett vem du älskar. 

Filmen är som en haikudikt. Formatet är kort, men dess innehåll och poäng är tänkvärt. På kort tid har Luis Boström lyckats få med ett ädelt budskap, ett par oväntade vändningar i storyn samt ett fint kameraarbete. Statiska bilder blandas med en åkande kamera. Jag gillar att det är ett kort skärpedjup genom hela filmen. Det förhöjer känslan av det magiska och lite hemliga. Som att samtalet i sig är hemligt för resten av omvärlden. Det är endast pappan och dottern som har tillgång till deras privata sfär. Färgerna är varma, dova men ändå starka.


Filmtips. Luis Boström har gestaltat en sann historia med ett fint budskap.
Foto: Luis Boström. 

Luis Boström berättar för mig att filmen bygger på en sann historia. Modern berättade för Luis Boströms bror att om han äter upp flingorna kan han flyga precis som han på reklamen. Brodern hoppade från fönstret på andra vången och klarade sig utan en enda skråma. Däremot blev brodern arg på modern för att hon hade ljugit. Alla vi som älskar superhjältar tänker nog direkt på M. Night Shyamalans Unbreakable, läs mina tankar om den här, från 2000. En udda superhjältehistoria om David Dunn som inte kan skada sig.


Prisad. First flight kammade hem hederspriset vid Plays filmfestival tidigare i år.
På bilden Liselle Widon. Foto: Luis Boström.

Luis Boström visar vad som går att göra med en liten budget. 150 kronor kostade First flight och trots den minimala budgeten känns filmen genomarbetad. Luis Boström jobbar inte med green screen och för att få effekter i filmen blev han tvungen att tänka utanför ramarna. Med hjälp av ett träd och Liselle Widons armmuskler gick det att lösa problemet med att få henne att flyga. En smart lösning, där Liselle Widon gör en chins. Denna lösning visar på fantasi och lekfullhet hos Luis Boström. Framförallt visar lösningen att Liselle Widon är en modig och stark tjej som vågar inta rampljuset. Eftersom det inte finns någon green screen i bakgrunden ser hela scenen äkta ut och den tajta bildrutan ger en extra effekt. Luis Boström berättar att inspelningen tog 1,5 timme. En till två dagar ägnade han sig åt att klippa filmen. Det ska bli kul att se vad han skapar härnäst.    

First flight är en film för dig som gillar kortfilmer till att börja med. Det är även en film för dig som vill upptäcka nya talanger. Gör dig själv en tjänst och ägna fem minuter åt att titta på en film som piggar upp i dessa gråa dagar. Vill du se filmen klicka här. Trevlig kväll!

Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar