torsdag 26 september 2019

Musiken kan ge dig hopp


Recension av Blinded by the light


Kvällens blogginlägg handlar om feelgood-filmen Blinded by the light som är regisserad av Gurinder Chadha. Klingar hennes namn bekant? Hon har bland annat regisserat filmen Skruva den som Beckham som fick fint bemötande. Gurinder Chadha har tillsammans med Sarfraz Manzoor och Paul Mayeda Berges skrivit manuset till kvällens film.


Hemma hos Javed, Viveik Kalra, är det pappa som är familjens överhuvud. Han bestämmer över det mesta, alltifrån hushållets pengar till vem som ska gifta sig med hans dotter. Pappans ord är lag. Javed förstår inte varför han inte kan få gå på fest hos sin bästa vän som bor i huset mitt emot. När Javed upptäcker Bruce Springsteen börjar en befrielseprocess som inte går att stoppa.

På ytan kan Blinded by the light ses som en ytlig feelgood-film, men det finns ett djup. Ämnen som rasism, fattigdom, arbetslöshet, växa upp, frigörelse är en del av denna komedi. Med det sagt skulle du kunna tro att det är en tung och tröstlös film, men det är den absolut inte. Blinded by the light visar en verklighet där hoppet lyser trots motgångarna. Ett extra plus är att filmen är baserad på verkliga personer. Det ger den lite mer tyngd.

Viveik Kalra gör sin första långfilmsroll och det märks inte. Han är duktig och ger en fin rolltolkning. Det är ett namn värt att lägga på minnet. På rollistan finns betydligt kändare namn som David Hayman och Kulvinder Ghir. Trots att ensemblen inte har de mest välmeriterade skådespelarna märks det inte. Alla ger fina insatser och det märks inte att några av dem är nya i branschen?

När det är många skribenter inblandade i ett manus kan det bli som när många kockar lagar mat, men det blir det inte här. Manuset flyter på nästan som en rocklåt med tempoväxlingar. Det är en film med ett beat som får dig att stampa takten i denna glada och medryckande komedi.

Blinded by the light är en film för dig som vill se en mysig film med hjärtat på rätta stället. Där sann vänskap och tron på sig själv kan övervinna allt? Trevlig kväll!

Betyg: 4 av 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nyårslöftet är infriat!

Förra nyår gav jag mig själ ett löfte om att jag skulle försöka sticka en kofta. Efter ett antal försök som resultera i att jag repade upp ...