fredag 10 juli 2020

Veckans bästa dag?

Recension av Äntligen vardag

Denna fredag ska jag som vanligt bjuda på ett ”Bookface”. En utav mina utmaningar som jag försöker att göra varje vecka. Till idag har jag läst Petter Stordalens Äntligen vardag. Den kom ut förra året. Boken är ännu en från den karismatiske finansmannen som är som en jonglör. Hur många bollar klarar han av att hålla i luften samtidigt? Petter Stordalen har tillsammans med Ole-Martin Ihle skrivit boken.

Boktips. En motivationsbok för dig som saknar
ditt inre driv. 
Varför är Petter Stordalen en sådan populär karaktär till skillnad mot andra framgångsrika finansherrar? Han byter ut kavajen mot en skinnpaj med nitar. Snubben liknar mer en rockstjärna till utseende än den traditionella bilden av en finansman. Det är få som kommer undan med denna klädstil den ena är Petter Stordalen och den andra är Peter Siepen.

Varför gör Petter Stordalen detta? I en intervju hos Skavlan berättade han att han gör dessa upptåg som går mot normen för att det ger mig artiklar i tidningen. Vad ger artiklarna? Indirekt genererar de reklam för mina hotell. Kanske är det en av anledningarna till varför jag gillar honom så mycket. Han hymlar inte med någonting och han har fötterna på jorden.

Det är karaktärsdrag som visar sig i boken på mer än ett sätt. Språket är vardagligt, vilket gör att det tilltalar en bred publik. Dessutom innehåller boken ganska få sidor, vilket gör att den kan når en publik som vanligtvis inte gillar att läsa varken biografier eller böcker. Boken är inte en typisk biografi utan den hamnar i ett gränsland.

Han skriver om sin uppväxt om hur det antogs att han skulle ta över familjens butik, men när han inte gjorde det blev konsekvenserna stora. Petter Stordalen erkänner flera gånger om i boken att han har gjort flera ekonomiskt dåliga affärer, men att de moraliskt sätt har varit bra. En affär som ligger honom varmt om hjärtat var när han satt i förhandlingar med en högt respekterad jurist som skulle gå i pension. Juristen sa rätt ut: Kan du inte gå upp tre miljoner för min skull så kan jag gå in i förhandlingsrummet med ett högburet huvud? Jag lovar att bjuda på champagne. Petter svarade: Jag trodde aldrig att jag skulle betala tre miljoner för en flaska champagne. Det visade sig att Petter Stordalen betalat ett rejält överpris för hotellen, men han anser ändå att det är en av de bästa affärerna han har gjort, för att juristen som han såg upp till fick ett värdigt slut på sin karriär.

Alla anekdoter och tips leder fram till ett bra personporträtt av multimiljardären Petter Stordalen som har siktet på nästa bransch….förlagsbranschen. Han skriver själv att han är helt okunnig och arbetar tillsammans med två killar som ingen annan skulle satsa på. Det återstår att se hur det går för trion. Äntligen vardag är en bok för dig som vill läsa en bok som både inspirerar och motiverar. Trevlig helg!

Betyg: 4 av 5

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset med den intressanta recensionen!
    Catarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Hoppas att du gillar den. Jag tyckte att den var väldigt motiverande, inspirerande och framförallt lättläst. Sidorna flög fram. =)

      Radera

Nyårslöftet är infriat!

Förra nyår gav jag mig själ ett löfte om att jag skulle försöka sticka en kofta. Efter ett antal försök som resultera i att jag repade upp ...