fredag 29 mars 2019

Maktkamp, förräderi och intriger – vem är slugast av dem alla?

Recension av The Favourite

Det är fredag och idag är det dags för ytterligare ett "Movieface". Ikväll tipsar jag om två olika drottningdrama med fokus på filmen. Äntligen äntligen är jag en av dem som har sett The Favourite. Den har jag längtat efter. Filmen är regisserad av Yorgos Lanthimos. Han är känd för filmer som The killing of a sacred deer, The Lobster och Alper. Manusförfattare är Deborah Davis och Tony McNamara. Deborah Davis debuterar som manusförfattare medan Tony McNamara har erfarenhet från att skriva manus för tv-serier.

Filmtips. Maktkamp, girighet och lögner är några av ingredienserna i maktens korridorer. 

Drottning Anne är ett nervvrak. Hon är deprimerad och har en kroppen som sakta bryts ner och görs sig påmind genom stark smärta. Hon kan inte tänka klart. Lady Sarah kan inte se på när landet faller samman. Kriget är inte bara ett hot mot landet utan det är dessutom ett hot mot drottning Annes fortsatta makt. Lady Sarah tar makten. Hon ser sin chans till att rädda landet och att drottning Anne fortsätter sin tid som regent i skuggan av Lady Anne. Från oväntat håll kommer Abigail som är kusin till Lady Sarah. Vackra Abigail söker jobb som husa. Hon blir snabbt impopulär hos de andra anställda. Abigail favoriseras och hon ser sin chans att försöka avancera i hierarkin. Hur långt kan hon gå? Hur länge kan drottning Anne hålla sin stabila fasad uppe? Vem roffar åt sig makten?

The Favourite är ett kostymdrama fullt av mörka hemligheter och maktkamp. Vem är hjälten och vem är skurken? Det är svårt att avgöra. Filmen är otroligt välgjord och det är nog det bästa kostymdramat sedan Dangerous liaisons, Farligt begär, från 1989.

Manuset är genomarbetat och tragikomiskt. Snabba och syrliga repliker blandas med långa och djupa dialoger. Filmen är fylld av rivalitet. Det här kvinnornas film. Handlingen är centrerad kring drottning Anne, Lady Sarah och Abigail. Tittaren dras in i deras triangeldrama, kampen om makten, lyxen och friheten. Intrigerna kvinnorna emellan haglar och planer smids. Allianser bildas och sviks till höger och väster. Alla är sig själva trogna, men under alla intriger finns en värme och ärlighet. Svåra ämnen som barnlöshet, depression och frihet tas upp. Medan kriget rasar i periferin roar sig överklassen i rikedomens sötma. De har inga begränsningar i sitt slöseri, absurda lekar och glamourösa fester.

Hantverket är makalöst bra. Det vackra fotot återspeglas i varje scen. Miljöerna är noga utvalda och bildkompositionen lika så. Kameran åker ofta in i eller ifrån personerna för att få en mjukare övergång istället för klipp. Kameran är nästintill osynlig i filmen. Det är få klipp och de måste ha jobbat hårt i klipprummet.

Alla kvinnorna imponerar i filmen. De tolkar sina roller med bravur och har en närvaro som lyser genom duken. Olivia Colman belönades med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Ett pris som hon förtjänar. Hon är hjärtskärande i sin roll. Hennes ångest lyser genom ögonen och hennes förvirring är trovärdig. Olivia Colman levererar en drottning som är på gränsen till kollaps. Emma Stone storspelar i detta kostymdrama. Hon är halare än en ål och slugare än den slugaste räv. Hon är trovärdig och långt ifrån den lite karikatyrkvinna som hon ibland spelar. Rachel Weisz levererar en Lady Sarah med pondus. Hon ryter ifrån och sätter alla på plats. Det spelar ingen roll vem det är. Hon är lika skrämmande som hon är ödmjuk. En av de mest intressanta aspekterna av filmen är Abigail och Lady Sarahs förhållningssätt till varandra.

Jag rekommenderar The Favourite till dig som vill med in i en aristokratisk värld fylld av hemligheter, intriger och maktkamp. Det blir inte smaskigare än så här. Vill du läsa mina tankar om Drottningsylt som drottningen håller i handen klicka här. Trevlig helg!

Betyg: 5 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nyårslöftet är infriat!

Förra nyår gav jag mig själ ett löfte om att jag skulle försöka sticka en kofta. Efter ett antal försök som resultera i att jag repade upp ...