tisdag 27 augusti 2019

När döden kommer på besök


Recension av Boktjuven


Boktjuven är en av de böcker som var med på min litteraturlista. Den har även funnits med på min ”att läsa-lista” ett tag så det var skönt att jag äntligen kunde läsa den. Markus Zusak slog igenom 2005 med denna crossoverbok.


Boktips. En annorlunda berättare som tar med dig på ett spännande äventyr på liv och död. 

Liesel är nio år och hennes liv är dystert. Hennes föräldrar sitter i koncentrationsläger och hennes lillebror är död. Fosterfamiljen är det varma och positiva i hennes liv. Trots krig och vemod är Liesel hoppfull. Hon har nämligen skaffat sig en udda hobby att stjäla böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens privata bibliotek eller var som helst. Tillsammans med sin bästa vän ger de sig ut på stöldturnéer. Det är inte den enda faran i hennes vardag, nere i källaren gömmer sig en judisk man. Denna mystiska och lite skrämmande man är en del av Liesels familj. Hon är nyfiken på honom, men är han verkligen reko? Kommer nazisterna att hitta honom och vad blir i så fall konsekvenserna?

Boktjuven är en udda bok på mer än ett sätt. Dels är den crossoverbok samt är det Döden som är berättaren, något som inte hör till vanligheten. Zusak humaniserar döden, ett stildrag som också är ovanligt. Döden har känslor samt beter sig nästan mänskligt i några partier av boken. Hen blir en central karaktär. Döden är ett mysterium för alla människor. Den är dessutom övermänsklig, men här är den känslig och i några partier både ironisk och humoristisk medans i vanliga fall brukar Döden vara skurken. Det gör boken både oväntad i sin handling och jag vill veta vad detta påhittiga väsen kommer att göra härnäst. Språket flyter som smör i solsken. Markus Zusak fångar sin läsare med sitt sätt att måla upp miljön och karaktärerna.

Boken är både tung och dyster. Den är en feelbad-roman, men det finns ändå ljusglimtar. Boktjuven utspelar sig i en tid där elände var vardagsmat och hoppet lyste med sin frånvaro. Markus Zusak har inspirerats av sina föräldrars historier och byggt upp en roman som sätter spår hos sin läsare. Med crossovertanken i bakhuvudet är det lätt att förstå varför boken riktar sig till en bred publik.

Jag rekommenderar Boktjuven till dig som vill se en annan sida av andra världskriget och dessutom får läsaren följa en familj som för tankarna till Anne Franks dagbok, men här är döden själv berättaren. Trevlig kväll!

Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nyårslöftet är infriat!

Förra nyår gav jag mig själ ett löfte om att jag skulle försöka sticka en kofta. Efter ett antal försök som resultera i att jag repade upp ...