tisdag 2 oktober 2018

Kan cyborger bli mänskliga?


Recension av Mila 2.0 

Jag är inne i en period där jag slukar många ljudböcker och näst på tur är en amerikansk ljudbok. Det hör inte till vanligheterna att jag läser engelska böcker, men det är bra att hålla sig lite ajour med språket. Den här gången lyssnade jag på Mila 2.0. Boken är skriven av Debra Driza och den kom ut 2014. Uppläsare är Tara Sands.


Mila bor med sin mamma i en liten stad. Mila är bedrövad över flytten och måste börja om igen. Hon lever ett vanligt och ganska tillbakadraget liv när allt förändras. Mila är med om en olycka och får ett stort sår på sin underarm. Konstigt nog blöder hon inte, men däremot rinner det någon vit och slemmig sörja ut ur såret och i armen finns trasiga kablar. Hennes mamma berättar sanningen om Mila. Hon är en cyborg. Tillverkad i ett labb av en hemlig organisation som knappt presidenten vet om att den existerar. Hennes mamma är egentligen forskaren som uppfann Mila. Nu måste de fly för glatta livet för organisationen är dem på spåret.

Mila 2.0 låter bra på pappret, men tyvärr lever inte boken upp till mina förväntningar. På baksidan jämförs den med Bourne Identity. Det är en spännande historia, men tyvärr är försvinner det för det är för mycket tonårsdrabbel. Jag vet att det är en bok som riktar sig till unga vuxna och att det kommer att förekomma ett klassiskt triangeldrama på något vis, men här tog drabblet över helt och hållet. 

En eloge till den snygga framsidan. Den är lockande och speglar dess innehåll på ett sätt. Jag har svårigheter att lyssna till amerikanska böcker när brittisk engelska är mycket mysigare att lyssna på. Det är smällar som man får ta. Tara Sands läser bra och hon gör det med inlevelse. Det är uttalet som jag stör mig på lite då och då. Sands engagerande läsning gör att jag vill lyssna vidare.

När det är som mest spännande slutar boken och det är upplagt för nästa del. Mila 2.0 är den första boken i trilogin. Jag gillar att boken tar upp ämnet identitet. I det här fallet ifrågasätter en cyborg om hon kan räknas som mänsklig? Hon har i hela sitt liv känt sig som en tjej, men verkligheten är något helt annat. Fysiskt sett är hon en cyborg medan hennes ”hjärna” är programmerad med minnen som får henne att känna saker. Hon har ett medvetande som ständigt utvecklar sig självt. Är det ett medvetande och känslor som gör dig mänsklig eller en kropp av kött och blod?

Jag rekommenderar Mila 2.0 till dig som vill läsa ett annorlunda äventyr om en tonårstjej vars hela världsbild raseras och börjar ifrågasätta sin egen identitet. Trevlig kväll!

Betyg: 2 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Är du säker på den jord som du går på?

Recension av Jorden vaknar Fredag igen och ni vet vid det här laget vad det betyder. ”Bookface Friday”!!! Till idag har jag tagit mig...