tisdag 9 oktober 2018

Kan en god gärning vara förenat med livsfara?


Recension av Eastern promises


Det är regnigt och gråkallt ute. Sådana dagar vill jag bara sjunka ner i soffan med en bra film. Därav anledningen till kvällens tips. Jag har sett filmen Eastern promises som kom 2007. Den är regisserad av David Cronenberg. Han har en hel del på sitt cv bland annat filmer som Cosmopolis, A dangerous method och Flugan.


Barnmorskan Anna, Naomi Watts, leker med elden utan att hon vet om det. Hon förlöser ett barn och tragiken slår till när modern dör vid förlossningen. Anna vill inte att barnet ska hamna i systemet och gör allt för att hjälpa det lilla livet hitta sina släktingar med hjälp av mammans dagbok. Anna gräver sig allt längre in i en av de mest brutal maffiafamiljer. Hon är ganska omedveten om vilka hon har att göra med. Familjen som å andra sidan börjar misstänka att Anna vet mer än hon utger sig för att göra börjar smida planer på hur de ska bli av med den nyfikna barnmorskan. Samtidigt finns det inre slitningar i familjen. Nikolai, Viggo Mortensen, familjens chaufför vill klättra i rang. Han tvingas dock sitta barnvakt åt familjens näste tronarvinge Kirill, Vincent Cassle, som är en riktig player. Makten smakar gott i allas munnar och vem går levande ur denna blodiga lek?

Viggo Mortensen är brutal i sin roll. Han är trovärdig och realistisk. Han och Naomi Watts har ett snyggt samspel med varandra. De visar en relation som bygger på respekt och en svag förälskelse. Naomi Watts klarar av att spela en bräcklig kvinna som är orädd. Jag imponeras jämnt och ständigt av hennes sätt att tolka sina roller. Hon tar sig an Anna och gör henne verklig. Watts skådespel känns jordnära och realistiskt.

Eastern promises är en film full av mygel, lögner och maktgalna karaktärer. Den innehåller även det oskyldiga och lite heliga offret. Det är en välgjord film och kvalitén på hantverket lyser igenom. Filmen har några år på nacken och det enda som gör att filmen känns daterad är tekniken som figurerar i den som exempelvis mobiltelefoner. Det är ett problem som alla filmer idag måste tampas med, det vill säga att filmer blir daterade i och med den teknik som syns i rutan. Om tittaren bortser från den detaljen skulle filmen kunna utspela sig i nutid. Själva storyn känns inte alls daterad.

Eastern promises är en film för dig som vill se ett välgjort gangsterdrama med lite känsla av Gudfadern och Casino. Trevlig kväll!

Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Är du säker på den jord som du går på?

Recension av Jorden vaknar Fredag igen och ni vet vid det här laget vad det betyder. ”Bookface Friday”!!! Till idag har jag tagit mig...