torsdag 4 juni 2020

Allt för familjen....

Recension av Citizen gangster


Ikväll är det dags för ett filmtips som andas tidigt 50-tal. Jag har sett Citizen gangster som kom 2011. Den är regisserad och skriven av Nathan Morlando och detta är hans långfilmsdebut.

Veteranen Eddie Boyd sliter som busschaufför, ett jobb som dödar hans inre geist en bit i taget. Samhället är på uppbyggnad efter andra världskrigets sviter. Familjens ekonomi är ansträngd. De har inte råd med varken födelsedagspresenter eller det lilla extra till kvällsmiddagen. Eddie har stora drömmar om att bli stjärna. När han ser drömmarna försvinna bort en sista gång får han nog. Han lämnar bussen och byter karriär. Vilket är det snabbaste sättet att tjäna kosing på? Att råna banker så klart. Dubbellivet gör sig snart påmind och hur länge kan han hålla sig undan lagens långa arm?

Citizen gangster visar en annan sida av 50-talet. Den fattiga sidan av samhället får en större spännvidd än vanligt, svårigheterna att hitta jobb samt följa sina drömmar är rena utmaningar. Oftast romantiseras 50-talet med hjälp av erans snygga design och samhällets uppgång. De på toppen har oftast huvudrollen och tittaren dras in i en lyxig värld. Här står den fattiga klassen samt arbetarklassen i fokus.

Det är smutsigt, kallt och de är totalt utnyttjade av sina arbetsgivare. Nathan Morlando har skapat en film som är baserad på verkliga händelser och han är trogen grundberättelsen. Filmen känns äkta och hantverket är fint. Det är en film som är snubblande nära en fyra, men det brister en aning i manuset.

Scott Speedman klär i rollen som desperat man, som jagar nästa stora stöt. Han tar sig an rollen med en äkthet och dessutom passar han rent utseendemässigt in i 50-talet. Jag gillar Scott Speedman i Underworld-filmerna, som för övrigt är de absolut bästa vampyrfilmerna någonsin, där han tar sig an rollen som en hybrid. Han är rå, djurisk och samtidigt har han en mänsklig sida som lyser igenom. Kelly Reilly spelar Doreen Boyd med en bräcklighet och fantastisk styrka. Hon tolkar en kvinna som är desperat efter lycka och hon har en kämpaglöd som är på gränsen att släcks på grund av att hon inte vet om hon kan sätta mat på bordet eller inte.

Citizen gangster är något för dig som gillar kupp-filmer med en charmig ledare som gör allt för sin familj. Till viss del förs tankarna till Bonnie and Clyde. Trevlig kväll!

Betyg: 3 av 5











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nyårslöftet är infriat!

Förra nyår gav jag mig själ ett löfte om att jag skulle försöka sticka en kofta. Efter ett antal försök som resultera i att jag repade upp ...