fredag 7 december 2018

När fasaden spricker och sanningen visar sig


Recension av Demolition


Så var det fredag igen och det ska så klart firas med ett ”Movieface”. Ikväll blir det några rader om filmen Demolition som kom 2015. Den är regisserad av Jean-Marc Vallée. Dallas buyers club, Wild och Young Victoria är några av titlarna på hans meritlista.


Davis, Jake Gyllenhaal, förlorar sin fru i en tragisk olycka. Han fortsätter att leva sitt liv som om ingenting har hänt. Alla andra runtomkring honom sörjer hans frus bortgång. Davis börjar plocka sönder saker för att se hur de fungerar. Han bekänner sin största hemlighet för en total främling....han har aldrig älskat sin fru. Allt var en fasad. Han vet inte hur han ska upprätthålla sin fasad. Med förvirrad och vilsen inställning försöker han att hitta sin väg i livet. Främlingen är lika vilsen hon och vet inte hur hon ska hitta sig själv. Kanske kan de hitta sig själva tillsammans?

Regin och manuset är genomarbetat. Bryan Sipe som skrivit manus till kvällens filmtips har även skrivit manus till filmerna The choice, Alpha mail och A million miles. Han har rutin på att skriva manus till filmer med moraliska dilemman. Demolition är karaktärsdriven och det är karaktärens utveckling som är det mest relevanta. Det är trevligt att se en film med ett annat fokus. De flesta filmer är oftast handlingsfokuserade. Jean-Marc Vallée har erfarenhet från tunga dramafilmer som Dallas buyers club. Hans stil att regissera syns. Han kan hantera svåra och tunga ämnen. I Demolition är det att bekänna att den fasad som man har satt upp är falsk.

Jake Gyllenhaal är alltid bra i sina roller och Demolition är inget undantag. Han tolkar denna ganska osympatiska man med trovärdighet. Han är en man som försöker att hitta sig själv och ta reda på vad det är som gör honom lycklig. Han vill vara något annat än ett skal.

Naomi Watts är som vanligt lysande i sin roll. Hon tar sig an den kvinnliga rollen med bravur. Hon är hemlighetsfull och sökande. Watts är precis som Gyllenhaal på resa efter att hitta sig själv. Hon är inte trygg i det som hon har. Hon vill ha något mer.

Jag rekommenderar Demolition till dig som är ute efter en dramafilm med desperation och ett sökande. Det är en film för dig som vill se en annorlunda dramafilm med en hel del svärta. Trevlig helg!

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nyårslöftet är infriat!

Förra nyår gav jag mig själ ett löfte om att jag skulle försöka sticka en kofta. Efter ett antal försök som resultera i att jag repade upp ...