torsdag 31 januari 2019

Vad är verkligt? - Vet du verkligen skillnaden?


Recension av UnREAL


Är du ett fan av dokusåpor? Är du nyfiken på vad som sker bakom kulisserna? I så fall är serien UnREAL är verkligen något för dig. Den kom redan 2015 och är skapad av Marti Noxon och Sarah Gertrude Shapiro. Marti Noxon har bland annat skrivit I am number four, Fright night och skrivit avsnitt till Buffy vampyrdödaren.


Välkommen till den romantiska serien Everlasting. Här hittar du din sanna kärlek. Det är i alla fall så serien marknadsförs. Producenten Rachel återvänder till dating-serien för ytterligare en säsong. Sist hon var på plats flippade hon ur och förstörde hela finalen. Chefen Quinn strider för att få tillbaka sin galna producent Rachel som är en fena på att skapa drama. De andra i tv-teamet är inte lika glada att Rachel är tillbaka. Hon skrämmer dem. Rachel är som en trollkarl hon kan trolla fram det ena dramat efter det andra oavsett vad det kostar. Hon lever för sitt jobb och är snubblande nära gränsen till nervsammanbrott. Hon manipulerar deltagarna till att ta steg som de annars aldrig skulle ha tagit. Allt för att skapa bra tv, men var går gränsen? Vid våldtäkt, misshandel eller mord?

UnREAL är serien som låter ett tv-team stå i fokus. Allt är fiktion, men samtidigt en kritik till dagens tv-team. UnREAL visar hur de manipulerar fram dramatik som inte finns där för att få höga tittarsiffror. Feminism är ett av ämnen som bemöts i denna satiriska tv-seriekomedi. Rachel är en stark förespråkare för feminismen och en motpol till sin chef. Deras konstanta diskussioner med varandra är roande och lärorika.

Jag har sett första säsongen och den är helt galet bra. Den är som en mörk satir. Den ena karaktären är bittrare än den andra och krydda dessutom deras personlighetsdrag med en uns av galenhet så börjar du närma dig målet. Jag måste se de andra säsongerna. Serien liknar inget jag tidigare har sett och då räknar jag inte med realitysåpan. I varje avsnitt i UnREAL är det drama med stort D. Det är intriger, urflippade karaktärer och maktkamp. Kan det bli bättre? Nej, inte om du gillar sådana serier. Detta är det vuxna svaret på Gossip girl. Det är en beroendeframkallande serie.

UnREAL är välgjord. Ett bra och genomtänkt manus varvas med snygg regi. Skådespelarna är garvade och vet hur de ska ta sig an sina roller. Det är extra kul att se Craig Bierko som jag först kom i kontakt med i den gamla actionfilmen Long kiss goodnight. Han är lika elak och manipulerande nu som då. Constance Zimmer är ändå den som stjäl showen ihop med Shiri Appleby. Båda kvinnornas välmeriterade cv:n visar varför just de har fått rollerna. De tar sig an dessa mäktiga kvinnor. Appleby visar hur hon kan axla rollen som den smått galna Rachel med ett mörkt förflutet. Zimmer är stenhård. Nästan ingenting kan få denna kvinna ur balans och om hon mot all förmodan kommer ur balans andas hon och tar på sig sitt pokerface.

Serien är brokig. Undan för undan lär tittaren känna dessa karaktärer och efter att säsong ett är slut är långt ifrån alla frågor besvarade. Det är en karaktärsdriven serie där intrigerna haglar. Det är svårt att sluta titta och jag längtar redan efter säsong 2. Trevlig kväll!

Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nyårslöftet är infriat!

Förra nyår gav jag mig själ ett löfte om att jag skulle försöka sticka en kofta. Efter ett antal försök som resultera i att jag repade upp ...