onsdag 13 februari 2019

Kärlek som övervinner alla gränser


Recension av Cold war


Jag har sett Cold war som kom förra året. Den är regisserad av Pawel Pawlikowski. Han har tillsammans med Janusz Glowacki skrivit manuset. Pawel Pawlikowski står bakom filmerna Ida, The Woman in the fifth och My summer of love.


Det är 50-talet och världen känner av Kalla kriget. Zula, Joanna Kulig, försöker att ta sig fram som artist. Hon träffar den charmanta Wiktor, Tomasz Kot, när han letar efter ensembledeltagare till sin show. Hans planer är att turnera land och runt om i världen med sin show som speglar folkkulturen. Inflytelserika personer lägger sig snart i hans sätt att utforma showen och han måste ändra den så att den sympatiserar mer med staten och dess budskap. Wiktor som förälskat sig i Zula hoppas att hon följer med honom för att starta ett liv långt ifrån kommunismens handbojor.

Cold war är med och tävlar om Oscarsstatyetter i tre kategorier: Bästa regi, bästa filmfoto och bästa icke-engelskspråkiga film. Med det sagt är det ganska höga förväntningar på filmen och dess hantverk. Jag hade nog allt för höga förväntningar. Det är fortfarande en bra film. Hantverket är fint och det är ett bra skådespel från alla i ensemblen.

Manuset är det som är mest spännande med filmen. I grund och botten är det en kärlekshistoria som vi alla har sett. En man förälskar sig i en kvinna och hon besvarar hans känslor. Sedan följer en viss tveksamhet till känslorna och hon vågar inte ta steget fullt ut, men kärlek övervinner allt. Det som är intressant är att de är på ständig flykt från överheten, varandra och kärleken själv. Båda skräms de av sina känslor och att fastna i varandra. De är på ständig jakt efter det kreativa.

Filmen är filmad i svartvitt vilket förhöjer den vemodiga känsla som återkommer i filmen vid flertalet tillfällen. Även formatet, 4:3, på filmen återger en känsla. I det här fallet ger den indikation på att filmen är från 50-talet, vilket var det enda formatet som användes vid den tidpunkten. Detta är två faktorer som gör att filmen känns autentisk och att den är ett minne från en svunnen tid.

Jag rekommenderar Cold war till dig som vill se en kärlekshistoria som måste övervinna många hinder för att kanske få sitt lyckliga slut. Trevlig kväll!

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nyårslöftet är infriat!

Förra nyår gav jag mig själ ett löfte om att jag skulle försöka sticka en kofta. Efter ett antal försök som resultera i att jag repade upp ...