torsdag 28 januari 2021

Vardagen är aldrig lekande lätt

Recension av Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan

Anna Winberg var en av författarna som jag lyssnade till under Feelgood-festivalen för snart tre år sedan. Med sin energi fyllde hon hela rummet och hennes positiva anda smittade av sig på alla åhörare. Anna Winberg är en kombination av en frisk fläkt och en inspirationskälla. Jag var tvungen att köpa två av hennes böcker. Kvällens blogginlägg handlar om Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan som är den första boken om vännerna Shirin och Emma.

Boktips. En feelgoodbok i vardagsrealism. Hur många kan inte känna igen sig i att
leva i en kaosartad vardag?
Shirin kämpar med att få livet som ensamstående småbarnsförälder under kontroll. Ibland önskar hon att hon hade fler händer. Det skulle behövas när matkassar ska bäras med ett skrikande barn i famnen samtidigt som hon baxnar upp vagnen för trapporna. Hon saknar en hjälpande hand från Sten. Varför stack han? Han kan väl åtminstone ta sitt ansvar för deras gemensamma barn?

Emma befinner sig i en lycklig relation och Vilgot är hennes ögonsten. Hon saknar dock vänner som lever samma hektiska småbarns liv som henne. Dessutom känner hon att tiden inte räcker till. Medan hon kämpar på med sitt kaotiska liv ser hon hur andra postar mysiga happenings på sociala medier. Emma önskar ibland att hon kunde få ett mer organiserat liv. Ska tjejerna finna styrka hos varandra?

Det är väldigt lätt att identifiera sig med Emma. Många jag känner inklusive mig själv har någon gång brottats med ett par envisa strumpbyxor som bara hasar ner. Det är som att de har sitt eget liv och bara vill jävlas med en. Nu kanske du tänker att det är bara att ta av dem och köpa ett par nya. Ja, det är ett lätt sätt att lösa problemet på, men oftast inträffar detta öde när inget sådant tillfälle ges. Emma råkar ständigt ut för dessa vardagliga irritationsproblem och igenkänningsskrattet kommer automatiskt.

Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan är en bok för alla kvinnor som haft småbarn. Ni kommer att känna igen er. Det är en bok som bjuder på skratt, missöden och värme. Hela boken präglas av vardagliga situationer, vilket gör att det är lätt att relatera till den. Med ett enkelt språk låter Anna Winberg dramaturgin och karaktärerna föra handlingen framåt. Språket är sekundärt och det passar ypperligt i denna kaotiska feelgood-roman. Ett extra plus med boken är dess framsida. Den är otroligt snyggt illustrerad med en 50-tals känsla. Du skulle kunna köpa boken bara för den sakens skull.

Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan är en bok för dig som vill skratta. Den är även en tillbakablick för dig som haft småbarn eller för dig som vill få en bild av hur det kan vara. Anna Winberg målar upp en bild av småbarnsmammor som i vissa stunder vill ge upp och som i andra stunder inte kan få nog av vardagslivets utmaningar. Hon ber inte om ursäkt eller målar upp en vacker illusion av hur livet är. Hon säger sanningen: det är mer eller mindre kaos ibland. Trevlig kväll!

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nyårslöftet är infriat!

Förra nyår gav jag mig själ ett löfte om att jag skulle försöka sticka en kofta. Efter ett antal försök som resultera i att jag repade upp ...